Uncategorized

Александрина Симеон с открит урок „поп и джаз-импровизация” за младежи по проекта „Ако дал си надежда“

Ако сте фен на джаз музиката, вероятно сте чували за Александрина Симеон. Тя е джаз певица от български произход, която живее и работи в Германия. Александрина има богат опит , не само като изпълнител , но и и като педагог, работила с много известни музиканти и има своя собствена методика за обучение на вокал и ще предаде своите познания на деца и младежи от Варна на 13 април 2023 г., от 16.00 ч. във Военноморския клуб.

В рамките на проекта „Ако дал си надежда“, на фондация”Откритие” Александрина Симеон ще проведе отворен урок по поп и джаз-импровизация за деца и младежи. Този проект е насочен към млади хора, които имат талант и желание да се развиват в областта на музиката от популярното детско шлагерно Студио”ДА”, но и към свободна аудитория, включително и млади хора, които не разполагат с достатъчно средства за това. Проектът предоставя възможност на участниците да получат обучение в областта на музиката, като им предлага майсторски класове, и подкрепа от опитни музикални специалисти и педагози в сценичната изява.

Александрина Симеон е родена във Варна, но от шест-годишна възраст живее в град Аугсбург, Германия. Свири на цигулка от 5-годишна възраст. На 17-годишна възраст започва да учи класическо пеене, след това се насочва към джаз пеене. Първите й изяви като джаз певица са в Аугсбург и Мюнхен, следват участия в Швейцария и Австрия и в немската телевизия. Репертоарът й включва класическа музика, соул, госпъл и джаз. Преподава пеене в Университет Eichstätt-Ingolstadt. Композира песни за своя уърлд джаз проект Alexandrina Simeon Quintett. Авторската й музика е смесица от български фолклорни елементи и западноевропейски джаз. Квинтетът е гостувал на джаз фестивалите в Банско и Варна. Формацията има два албума: „Roots & Influence“ (2011) и „Ocean Tales“ (2018).Александрина Симеон има своите изяви пред варненската публика и по време на международния музикален фестивал „Откритие”, откъдето заедно с джаз-пианиста Даниел Еберхард дори издадоха в Германия албум с документален запис от фестивала.

Проектът „Ако дал си надежда” се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”